Jabolka

Hranilna sestava jabolka:
• Največ koristnih sestavin je v lupini.
• Največ vitamina C je okoli peščišča, ki pa ga po navadi ne pojemo.
• Vsebujejo veliko sad¬nih kislin, topno vlaknino pektin in okoli 10 odstotkov sladkorjev.
• Posamezne sorte jabolk lahko vsebujejo do 40 mg vitamina C na 100 g sadeža.
• Med rudninami, ki jih jabolko vsebuje, so najpomembnejše kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor. Vsebuje pa tudi jod, ki ga je največ v peščišču.

Zdravilne lastnosti:
• Jabolka krepijo srce in ožilje ter varujejo pred rakom. Pospešujejo tudi presnovo in odvajajo vodo iz telesa.
• Jabolčni kis znižuje holesterol, uravnava krvni tlak in čisti ožilje.
• Redno uživanje večjih količin jabolk pri razstrupljanju in regeneraciji organizma.

Naš sadni, jabolčni izbor

GALA

Čvrsto, sočno…to je sinonim za našo Galo, obiramo jo po strogem kriteriju ko doseže sladkor 12 Brix in vsebuje polovico aktivne rdeče barve. Takrat je najboljša... Glede na okus sorto uvrščamo med izrazito sladka jabolka. Čas zorenja sorte gala je konec avgusta.

ZARI

Sorta Zari je belgijskega porekla, križanec sort Elstar in Delcorf. Je visoko kakovostna poletna sorta, ki zori v sredini avgusta. Jabolko je sladko kislega okusa, zelo hrustljavo in izredno sočno.

ELSTAR

Uvrščamo med sorte s prevladujočim kiselkastim okusom. Obstajajo svetlo kot tudi temno rdeče obarvani različki. Čas zorenja je proti koncu avgusta oz. v prve dni v septembru.

PINOVA

Zori konec septembra. Je srednje debel in do 70 odstotkov pokrit s cinober rdečo barvo Je odličnega sladko kislega okusa.

RUBENS

Civni je bolj čvrsta in hrustljava kot Elstar ter bolj okusna kot Gala. Plodovi so majhne velikosti. Okus je harmoničen, sladko kisel. Trži se pod blagovno znamko Rubens s sloganom ''art of good taste (umetnost dobrega okusa)''.

ZLATI DELIŠES

Spada med glavne sorte jabolk slovenskega sadnega izbora in je ena najbolj razširjenih sort na svetu. Meso je zelenkasto-rumeno do kremasto, sočno, čvrsto do srednje čvrsto, sladko, z blago kislino in žlahtno aromo.

BREABURN

Sorta zori v prvih dneh oktobra. Je sladkega okusa in dobrih skladiščnih lastnosti.

IDARED

To je zimska sorta jabolk. Kožica je debela in žilava, osnovna rumeno-zelena barva je prekrita z vinsko-rdečo barvo - meso je bele barve, sočno.

MUTSU

Zori sredi oktobra. Plodovi so srednje debeli do debeli. Je sladko kisel, z rumenim mesom. Kožica je zelena in v skladišču porumeni. Uporaben od februarja do maja.

MAIRAC

Jabolka Mairac so nova sorta križanec med Gala in Maigold. Plod je čvrst, sočen, ima hrustljavo meso, zraven pa dokaj visoko kislino, ki ji daje zelo harmoničen okus in svežino, posebno v spomladanskih mesecih.