Svečina

»Po starih zapiskih so pred 150-imi leti v nekem vinogradu v Svečini našli rimski bronasti novec, ki ga je svoje čase hranil nek krojač v Mariboru, potlej pa je za njim izginila vsaka sled. Bil je že slabo ohranjen, zato glave cesarja na njem ni bilo več za spoznati. Bolj kot denar pa je zanimivo najdišče?! Le kdo ga je izgubil na enem izmed vinogradniških pobočij in kako je sploh prišel tja?« VEČ.

Srce med vinogradi

Pogled na znano srce z dvorišča Dreisiebnerjev na vinograde Šerbinekov!

Vaško jedro Svečina

Ime Svečina se prvič pojavi leta 1270 v nemških in latinskih listinah kot Witschein ali Wetschina.

Pohodniške poti Vinotour

Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi. Sestavljena je iz poti, ki peljejo skozi dvorišča slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij. Tudi skozi dvorišče kmetije Kren! Video predstavitev.

Plački razgledni stolp

Razgledni stolp, ki je postavljen na 510m visokem griču Plački Vrh, meri v višino 28m. Z njega je odličen razgled proti Kozjaku, Pohorju, Lenartu, vse do hrvaške meje in sosednje Avstrije.

Kmečki praznik

Letos (2017) bo že 36. po vrsti. Vabljeni!

Praznik pomladi

Tudi letos za vas marca odpiramo svoje kleti. Vabljeni!

Svečinski grad

Stoji na položni vzpetini, severno od vaškega jedra. Prvi lastniki gradu so bili cmureški gospodje, ki so ga po letu 1174 podarili sekovskim avguštincem. Leta 1532 so ga požgali Turki, vendar je bil že leta 1542 ocenjen na 250 goldinarjev, iz česa je možno sklepati, da ga Turki niso popolnoma uničili. Leta 1629 je bil zgrajen sedanji grad, ki je dvonadstropen in pravokotnega tlorisa s štirimi stolpi na vogalih. H grajskemu kompleksu je sodilo tudi več gospodarskih poslopij (hlev, kovačnica,..). Grad je vse do danes ohranil svojo renesančno obliko in je predstavnik dvorcev iz zgodnjega 17. stoletja. (viri: kungota.si, Radovanovič in drugi: Kungota). Danes je v njem stalna razstava, uporablja pa se tudi za prireditve v kraju. Zraven gradu stoji leta 2015 obnovljen čebelnjak z muzejskim opisom.